OPEL-LIIGA 2022


Yleiset säännöt

- Vaihdot edestakaiset ja lentävät. Ei pelinkatkaisua vaihtoa varten (pääsääntöisesti).

- Joukkue saa ottaa kentälle yhden lisäpelaajan, kun vastustaja johtaa vähintään viidellä (5) maalilla. Etu menetetään eron vähentyessä kahteen (2) maaliin.

- Pelinohjaaja käyttää vain vihreää korttia, jolla hän palkitsee ottelun päätyttyä molemmista joukkueista yhden pelaajan reilusta pelistä. Tarvittaessa pelinohjaaja voi kysyä joukkueenjohtajalta, kuka joukkueen pelaajista ansaitsee vihreän kortin

- Tilanteen niin vaatiessa pelaajaa voidaan huomauttaa tai hänet voidaan jopa poistaa kentältä, mutta joukkue saa jatkaa täysilukuisena.

- Kulmapotku suorana kentän kulmasta. 

- Vastustajien on oltava aloituspotkuissa, vapaapotkuissa, maaliheitoissa, kulmapotkuissa ja rangaistuspotkuissa vähintään 5,5 metrin etäisyydellä pallosta.

- 4v4/5v5 -pelimuodossa (PT6, P/T7 ja P/T8) pelin voi avata mistä tahansa osasta rangaistusaluetta heittämällä.

- 5v5 -pelimuodossa (P/T9) pelin voi avata mistä tahansa osasta rangaistusaluetta potkaisemalla.

- 5v5 pelissä rangaistusalueella epäsuoravapaapotku potkaistaan rikkomuspaikkaa lähinnä olevasta päätyrajan suuntaisesta rangaistusalueen rajan kohdasta.

Rajaheitot

- Ohjataan pelaajia heittämään rajaheitot oikein.

- Väärässä heitossa peli pysäytetään, heittäjää opastetaan ja heitto uusitaan. Älä kuitenkaan jumiudu tähän kokoajan nuorimmissa, tärkeämpää että peli pyörii!

- P/T11-ikäluokassa heiton saa uusia vain kerran; tämän jälkeen heittovuoro siirtyy vastustajalle.

- 4v4/5v5-pelissä rajaheiton tilalla on rajasyöttö tai kuljetus peliin P/T8 ja nuoremmissa ikäluokissa. Rajasyötössä tai kuljetuksessa pallo on lähtötilanteessa viivan päällä. Rajasyötöstä ei voi tehdä suoraan maalia! Vastustajajoukkueen on oltava vähintään 5 metrin etäisyydellä suorituspaikasta. Pelaaja voi syötön sijaan myös lähteä itse kuljettamaan.

Paitsiosääntö

- P/T9 ja nuoremmissaikäluokissa ei ole paitsioita.

- Kaikissa 8v8-sarjoissa rangaistusalueen rajalta alkava koko kentän levyinen paitsioalue.  

Vetäytymissääntö

- Koskee P/T 6 ja P/T7 / sarjoja. 

- Maaliheittotilanteessa kaikki vastustajan joukkueen pelaajat vetäytyvät omalle kenttäpuoliskolle, myös silloin kun MV saa pallon käsiinsä pelitilanteessa.

- Maalivahti saa halutessaan avata pelin ennen kuin vastustaja on ehtinyt vetäytyä.

- Kun pallo on liikkeellä, pelaajat saavat liikkua vapaasti.

- Maalivahti avaa maaliheitot aina heittämällä. Pelitilanteessa torjutut pallot hän avaa heittämällä tai tiputtamalla pallon itselleen jalkaan, jolloin pallo on vapaasti myös vastustajan pelattavissa.

Pelin avaaminen onnistuu paremmin, kun vastustaja ei pääse suoraan vastapallosta laukomaan maaliin. Pelin rakentelu kehittyy, kun avaamiselle annetaan tilaa.